Nasza oferta

 

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (KURIER DPD) już od 250,00 zł.

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

WITAMINY K2 MK-7 FORTE + D3

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 75,00 zł 75.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Witamina K2 w najbardziej biodostępnej formie MK-7 ma kluczowe znaczenie przy transporcie wapnia do naszych kości i zębów. Natomiast witamina D3 jest odpowiedzialna za przyswajanie wapnia. Zatem ich połączenie jest kluczowe w profilaktyce i walce z osteoporozą.

SKŁADNIKI:
• Menachinon-7 (źródło witaminy K)
• Witamina D3
• żelatyna wołowa (składnik otoczki)
• celuloza mikrokrystaliczna (wypełniacz kapsułki)

SKŁADNIK ODŻYWCZE W PORCJI DZIENNEJ (1 KAPSUŁKA):
• Witamina K (K2 Menachinon-7) 200 µg -266%*
• Witamina D3 50 µg cholekalcyferol (2000 IU) 1000%*
* - %RWS Referencyjna Wartość Spożycia

WAŻNE: Witamina K2-mk7 marki Swisspharma Polska jest preparatem w 100% NATURALNYM o najwyższej BIOAKTYWNOŚCI

ZALECANA PORCJA DO SPOŻYCIA: 1 kapsułka dziennie z posiłkiem. Ponieważ witaminy D3 i K2 MK-7 są rozpuszczalne w tłuszczach, ważne aby w posiłku była niewielka ilość tłuszczu. Zaleca się spożycie witaminy K2 MK-7 + D3 razem z ELIKSIREM ZDROWIA firmy Swisspharma Polska Sp. z o.o., który zawiera oleje roślinne. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

ŚRODKI OSTROŻNOŚCI: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników. Osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe na bazie kumaryny, warfaryny czy heparyny powinny przed zastosowaniem skonsultować się z lekarzem. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w sposób niedostępny dla dzieci, w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Chronić przed światłem.

OPAKOWANIE ZAWIERA 60 KAPSUŁEK (60 porcji dziennych)

WYPRODUKOWANE W POLSCE

 

Dziwnym wyda się fakt, że nie dawno opublikowane badania wskazują, że kobiety, które brały suplementy wapnia po to, żeby zapobiec osteoporozie, były bardziej narażone na wytworzenie zwapnień w tętnicach, udar mózgu, czy zawał serca, niż kobiety, które suplementów wapnia nie brały. Wczytując się w wyniki tych badań, zauważymy, że na każde złamanie, jakiego kobiety unikały, stosując suplementy wapnia, przypadały dwa zagrażające życiu przypadki incydentów związanych z układem krążenia wieńcowego czyli krążenia, które dostarcza krew do mięśnia sercowego. Nie zauważono związku między dawką i skutkiem, ale zauważono, że taki negatywny efekt pochodził z suplementacji wapniem, ale nie z wapnia zawartego w diecie. Autorzy badań otwarcie sugerują, aby kobiety nie zażywały preparatów z wapniem. Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków (FDA) stwierdza, że wapń jest pomocny tylko w okresie wzrastania kości, od dzieciństwa do wczesnej młodości, ale nie wtedy, gdy kości przestały już rosnąć. Zwapnienie tętnic jest najczęstszą przyczyną śmierci na całym świecie.

Czy zatem preparaty zawierające wapń są niebezpieczne dla zdrowia? Czy wapń wzmacnia kości? Dlaczego wapń osadza się w tętnicach tworząc w efekcie blaszkę miażdżycową, a nie trafia do kości? Co zrobić, żeby nie dopuścić do odkładania się wapnia w niewłaściwy sposób? Co zrobić, żeby wapń wbudował się w kości i zęby? Jak pozbyć się wapnia, który już się wbudował w ściany tętnic czy innych tkanek miękkich?

EWENTUALNĄ suplementacje wapniem należy przeprowadzić tylko razem w witaminą D3 i z witaminą K2, nigdy samego lub tylko z samą witaminą D. I należy ją ograniczyć w czasie do 1-go lub maksimum 2 miesięcy.

Zazwyczaj wystarczy suplementacja witaminą K2-MK7 lub K2-MK7 razem z witaminą D3, ponieważ zazwyczaj spożywamy dużo wapnia w diecie. Witamina D3 odpowiada za lepszą przyswajalność inaczej mówiąc biodostępność wapnia, natomiast K2-MK7 za odtransportowanie przyswojonego wapnia z naczyń krwionośnych do kości i zębów. Uwaga: w przypadku suplementacji witaminą D należy spożywać od 200 do 300 mikrogramów witaminy K2-MK7.

Należy też pamiętać o spożywaniu kolagenu, najlepiej naturalnego. Najlepszym źródłem kolagenu są skóra, chrząstki oraz ścięgna. Najlepiej przyswajamy kolagen wieprzowy oraz drobiowy. Kolagen to kleista substancja która wytrąca się podczas gotowania np. rosołu na kościach, tradycyjnie dzięki kolagenowi tężały galarety. Dobrym źródłem kolagenu jest też skóra z golonki lub kurze łapki. Obecnie podczas produkcji przemysłowej galaret używa się żelatyny, więc galaretki wieprzowe czy też drobiowe kupowane w sklepie nie są dobrym źródłem kolagenu.

Osteoporoza nie oznacza utraty tylko wapnia. Kości składają się z co najmniej 12 minerałów:

  • wapń
  • potas
  • magnez
  • mangan
  • krzem
  • żelazo
  • cynk
  • selen
  • bor
  • fosfor
  • siarka
  • chrom

oraz wielu innych minerałów w ilościach śladowych.

Prawidłowe leczenie osteoporozy to nie tylko uzupełnienie minerałów - to jest też spożywanie takich substancji, które sprawią, że nasze kości będą miały odpowiednio zbudowany szkielet (kolagen), do którego minerały te będą dołączane i wtedy utworzą zdrową kość. To właśnie kolagen w kościach jest szkieletem na którym osadzają się cząsteczki wapnia i to on sprawia, że są one wytrzymałe na złamania i nie ulegają pęknięciom podczas uderzeń. Bez właściwie utworzonego kolagenu, bez jego zwartej konstrukcji, kości będą po prostu pękać. Mogą być twarde i ciężkie, ale nie będą miały wytrzymałości, podobnie jak szkło. Żeby całość systemu kostnego funkcjonowała we właściwym porządku, nadmierne dodanie wapnia, bez uzupełnienia pozostałych elementów doprowadzi do zaburzeń. Tkanka kostna podlega ciągłej wymianie, tak samo jak tkanka wątroby, mięśni czy innych organów. Cały czas część komórek kości ulega rozkładowi i w tym samym czasie tworzone są nowe komórki kości. Specjalne komórki tzw. osteoblasty, wydzielają substancję zwaną osteokalcyną, która wbudowuje wapń do kości. Inne komórki, tzw. osteoklasty, usuwają komórki stare, zużyte. Proces ten przebiega z różną prędkością, mniej więcej do wieku 25 - 30 lat. Potem następuje okres stabilizacji, a następnie dochodzi do osłabienia struktury kości. Jak temu zapobiec, czyli co ma wpływ na zapobieganie i leczenie osteoporozy? Cierpienia spowodowane osteoporozą to efekt niedoboru witaminy K2.

Witamina K2 powoduje uaktywnienie kompozytów białkowych, które są obecne w naszym organizmie. Zaktywowana pod wpływem witaminy K2 osteokalcyna powoduje, że wapń jest przekierowany do kości i zębów, czyli tam gdzie jest jego miejsce. Witamina K2 aktywuje również białko MGP, które powoduje usuwanie wapnia, który osadził się w tętnicach czy innych tkankach miękkich. A właśnie tam jeśli brakuje nam witaminy K2 wapń osadza się najłatwiej. I wtedy następuje bardzo niebezpieczne dla nas zjawisko tworzenia się blaszki miażdżycowej. Cząsteczki wapnia łączą się w większe struktury i zostają oblepione cholesterolem - są to początki choroby miażdżycowej. Należy zwrócić uwagę, że cały proces zaczyna się od nie odprowadzania wapnia do kości i zębów właśnie ze względu na niedobory witaminy K2. W Polsce naturalna witamina K2 występuje w niewielu produktach spożywczych i dodatkowo w znikomych ilościach. Dlatego tak wielu polaków w późniejszych latach swojego życia choruje na osteoporozę, gdy np. Japończycy, którzy spożywają duże ilości witaminy K2 zawartej w miso (jest to bardzo popularna w Japonii zupa, jak u nas rosół, do której dodaje się nato - czyli sfermentowaną soję. A właśnie w procesie fermentacji soji wytwarza się w sposób naturalny najwięcej witaminy K2. I dlatego wśród Japończyków, którzy spożywają duże ilości potraw na bazie natto - czyli zawierających duże ilości witaminy K2 - osteoporoza jako choroba praktycznie nie występuje. Obecnie można w marketach i różnych sklepach kupić koncentraty zupy miso, jednak są one dość drogie i producenci nie podają zawartości w nich witaminy K2. Zatem ich spożywanie również nie będzie najlepszym rozwiązaniem, alternatywą jest suplementacja witaminą K2, najlepiej z niewielkim dodatkiem witaminy D3. Witamina K2 występuje w dwóch formach: witamina K2-MK4 oraz witamina K2-MK7. Forma MK4 jest produkowana w tkankach zwierzęcych i jej głównym źródłem są: mięso, żółtka jaj i masło, natomiast wersja MK7 powstaje pod wpływem bakterii. Obie wersje mają takie samo działanie, jednak MK7 ma dłuższy półokres rozpadu niż MK4, więc nie trzeba po nią sięgać 3 razy dziennie. Wersja MK7 pozostaje dłużej we krwi i na bardziej stabilnym poziomie. Nie stwierdzono dawki toksycznej witaminy K2. K2-MK7 ma fundamentalne znaczenie, jeśli chodzi o zapobieganie akumulowania się wapnia w tętnicach. Niewielka ilość witaminy K2-MK7 (do 50 mikrogramów dziennie) nie tylko powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia osteoporozy i zwapnienia tętnic, ale uzyskuję się również większą stabilność parametrów krzepliwości krwi. Akurat za krzepliwość odpowiedzialna jest głównie witamina K1, jednak K2-MK7 również współdziała z nią w tym zakresie.

Badania bibliografia:

Bolland MJ, Gray A, Avenell A, te at. Calcium supplements with or without vitamin D and risk of cardiovascular events: reanalysis of the Women's Health Initiative limited access dataset and meta-analysis. British Medical Journal 2011, 342: d2040.

Bolland MJ, Avenell A, Baron JA,te at. Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis. British Medical Journal 2010, 341: c3691.

Schurgers LJ et al. Vitamin K-containing dietary supplements: comparision of synthetic vitamin K1 and natto-derived menaquinone-7. Blood 2007 Apr 15, 109(8): 3279-83.

Gast GC, de Roos NM, Sluijs I, Bots ML, Beulens JW, Geleijnse JM, Witteman JC, Grobbee DE, Peeters PH, van der Schouw YT. A high menaquinone reduces the incidence of coronary heart disease in women. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009

van Summeren MJ, van Coeverden SC, Schurgers LJ, Braam LA, Noirt F, Uiterwall CS, Kuis W, Vermeer C. K vitamins status is associated with childhood bone mineral content. Br J Nutr. 2008;1-7.

Kaneki M, Hedges SJ, Hosoi T, et al. Japanese fermented soybean food as the mojor determinant of the large geographic difference in circulating levels of vitamin K2: possiable implications for hipfracture risk. Nutrition 2001, 17(4): 315-21 23.

Tsukamoto Y, Ichise H, Kakuda H, et al. Intake of fermented soybean (natto) increases circulating vitamin K2 (menaquinone-7) and y-carboxylated osteocalcin concentration in normal individuals. J Bone Miner Metab 2000, 18(4): 216-22.

Kameda T, Miyazawa K, Mori Y, et al. Vitamin K2 inhibits osteoclastic bone resorption by inducing osteoclast apoptosis. Biochem Biophys Res Commun 1996 Mar 27, 220(3): 515-19.

Sconce E, Khan T, Mason J, et al. Patients with unstable control have poorer dietary intake of vitamin K compared to patients with stable control of anticoagulation. Thromb Haemost 2005, 93: 872-75

Schurgers L. Regression of warfarin-induced medial elastocalcinosis by high intake of vitamin K in rats. Blood 2007 Apr 15, 109(7): 2823-31.

Kolejnym ważnym aspektem funkcjonowania naszego organizmu jest prawidłowe funkcjonowanie trzustki - czyli organu który produkuje insulinę -  w efekcie jeśli nie funkcjonuje ona prawidłowo, to zaczynamy chorować na cukrzycę typu 2 (T2). W cukrzycy T2 problemem jest zmniejszenie wrażliwości komórek organizmu na insulinę, wtedy organizm zaczyna produkować coraz więcej insuliny aby rozłożyć glukozę. Jak się okazało, właśnie w trzustce mamy największe, zaraz po kościach, zapotrzebowanie na witaminę K2, która wspomaga działanie insuliny. Jeśli brakuje witaminy K2-MK7, to insulina produkowana w trzustce nie działa prawidłowo i nasz organizm zaczyna produkować jej coraz większe ilości, aby rozłożyć glukozę. To z kolei prowadzi do tego, że komórka, która nie może wpuścić już więcej insuliny do środka, uszczelnia swoją ścianę komórkową i staje się coraz bardziej insulino odporna. Co z kolei prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi i w konsekwencji do cukrzycy typu 2. Wspomniana wcześniej osteokalcyna, która wbudowuje wapń do kości, wpływa również na uwrażliwienie komórek na działanie insuliny i tym samym przywraca naturalną równowagę organizmu. Natomiast aby osteokalcyna działała prawidłowo niezbędna jest jej stymulacja przez witaminę K2. Dlatego wszystkie osoby chore na cukrzycę powinny zadbać o właściwy poziom witaminy K2, który w naszych warunkach najprawdopodobniej trzeba będzie uzupełnić suplementacją.

Badania bibliografia:

Sakamoto N, Wakabayashi I, Sakamoto K. Low vitamine K intake effects on glucose tolerance in rats. Int J Vitam Nutr Res 1999 Jan, 69(1): 27-31.

Sakamoto N, Nishiike T, Iguchi H, et al. Relationship between acute insulin reasponse and vitamin K intake in healthy young male volunteers. Diabetes Nut Metab 1999 Feb, 12(1): 37-41.

Hwang YC, Jeong IK, Ahn KJ, et al. The uncarboxylated form of osteocalcin is associated with improved glucose tolerance and enhanced beta-cell function in middle-aged male subjects. Diabetes Metab Res Rev 2009 Mar, 25(8): 768-72.

Niedobory witaminy K2 powodują również zwiększone działanie osteoklastrów, które usuwają stare komórki z kości oraz stawów. Dlatego niedobory witaminy K2 mają również wpływ na reumatoidalne zapalenie stawów. Obecnie większość ludzi starszych ma problemy ze stawami, można się przed tym częściowo zabezpieczyć, suplementując witaminę K2-MK7 oraz oczywiście kolagen. Najlepszym źródłem kolagenu są chrząstki i ścięgna, drobiowe oraz wieprzowe.

Badania bibliografia:

Morishita M, Nagashima M, Wauke K, et al. Osteoclast inhibitory effects of vitamin K2 alone or in combination with etidronate or risedronate in patients with rheumatoid arthritis: 2-year results. J Rheumatol 2008 Mar, 35(3): 407-13. 10. Okamoto

Okazało się podczas badań, że wszyscy chorzy "na Alzheimera" mają niski poziom witaminy K2 oraz że około 25% ludzi ma zwiększone ryzyko zachorowania z powodu występowania u nich jednego białka (E4 apoliopoproteiny). A ponieważ okazało się, że osteokalcytyna znajduje się nie tylko w kościach, ale także w mózgu, więc jeśli nie działa właściwie z powodu braku lub niedoboru witaminy K2, to zaburza to gospodarowaniem wapnia w mózgu. Należy wskazać, że najwięcej witaminy K2 jest zakumulowane w: kościach, trzustce, ślinie, nerkach oraz mózgu - oczywiście akumuluje ona sie tam pod warunkiem, że mamy jej w organizmie wystarczającą ilość. Jeśli wziąć pod uwagę całość witaminy K w mózgu, to znaczy łącznie witaminy K1 i K2, to Witamina K2 stanowi od 70 do 93% całości. Z wiekiem poziom witaminy K2 w mózgu zmniejsza się, co wiąże się z rozwojem chorób związanych z degeneracją tkanki mózgowej.

Badania bibliografia:

Presse N, Shatenstein B, Kergoat MJ, Ferland G. Low vitamin K intakes in community-dwelling elders at an early stage of Alzheimer's disease. J Am Diet Assoc. 2008 Dec; 108(12): 2095-9. doi: 10.1016/j.jada.2008.09.013.

Allison AC. The possiable role of vitamin K deficiency in the pathogenesis of Alzheimer's disease and augmenting the brain damage associated with cardiovascular disease. Med. Hypotheses 2001 Aug, 57(2): 151-55.

Thijssen HHW, Drittij-Reijnders MJ. Vitamin K status in human tissues: tissue-specific accumulation of phylloquinone and menaquinone-4. J Br J Nutr 1996 Jan, 75: 121-127.

Creft S. Insulin resistance syndrome and Alzheimer's disease: age- and obesity-related effects on memory, amyloid and inflammation. Neurobiol Aging 2005 Dec, 26(Suppl) 1: 65-69. 37.

Stwardnienie rozsiane to choroba układu nerwowego, dla której niedobór witaminy K2 jest jedną z kluczowych przyczyn. Stwardnienie rozsiane powoduje zaburzenia pracy układu nerwowego który oddziaływuje na mięśnie oraz narządy wewnętrzne. Chorzy na tę chorobę wykazują następujące symptomy: zaburzenia koordynacji ruchów, niekątrolowane skurcze mięśni, drętwienie, nietrzymanie moczu, podwójne widzenie oraz inne. Może dojść do paraliżu oraz śmierci. Aby zrozumieć przyczynę tej choroby, porównajmy nasz układ nerwowy do cienkich przewodów elektrycznych, które przekazują impulsy nerwowe. Aby działał on prawidłowo, "te przewody elektryczne" muszą być izolowane, a substancją która tworzy tą izolującą nerwy błonę jest mielina. Jeśli ta błona izolująca zostanie przerwana (nie ustalono do tej pory dlaczego tak się dzieje, niektórzy naukowcy podejrzewają, że odpowiada za to zbyt duża ilość wolnych rodników), to impulsy nerwowe przeskakują pomiędzy nerwami i robią się "zwarcia" w naszym układzie nerwowym. Podczas badań okazało się, że witamina K2 bierze udział w procesie tworzenia się tej błony ochronnej - mieliny. Wykryto także pozytywne reakcje organizmu na leczenie stwardnienia rozsianego za pomocą dużych dawek witaminy D3 oraz właśnie witaminy K2.

Badania bibliografia:

Thijssen HHW, et al. Vitamin K status in human tissues: tissue-specific accumulation of phylloquinone and menaquinone-4. J Br J Nutr 1996 Jan, 75(1): 121-27. 13. MS

Wolne rodniki powstają w naszym organizmie samoczynnie, ale mamy mechanizm który je usuwa. Wolne rodniki możemy dostarczyć do naszego organizmu również z pożywieniem, np. zjadając tłuszcze nienasycone które się utlenią - proces taki ma miejsce, kiedy smażymy coś na tłuszczach roślinnych które w większości są nienasycone, wyjątkiem jest olej kokosowy (i tylko on z tłuszczów roślinnych nadaje się do smażenia). Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są w większości nasycone i nadają się do smażenia. Jeśli w naszym organizmie znacznie zwiększy się poziom wolnych rodników, ponad to co nasz organizm jest w stanie w sposób naturalny usunąć dochodzi do stresu oksydacyjnego. Wolny rodnik to pojedynczy atom tlenu, powstaje kiedy cząsteczka tlenu dzieli się z postaci O2 np. w procesie przyłączenia jednego z atomów tlenu do innej cząsteczki, pozostaje pojedynczy atom tlenu i jest on właśnie wolnym rodnikiem. Witamina K2 jest antyoksydantem - zapobiega powstawaniu wolnych rodników w mózgu.

Badania bibliografia:

Li J, Lin JC, Wang H, et al. Novel role of vitamin K in preventing oxidative injury to developing oligodendrocytes and neurons. J Neurosci 2003 Jul 2, 23(13): 5816-26. 34.

Li J, Lin JC, Wang H, et al. Vitamin K in prevents oxidative cell death by inhibiting activation of 12-lipoxygenase in  developing oligodendrocytes. J Neurosci Res 2009 Jul, 87(9): 1997-2005.

Przeprowadzono trwające ponad 10 lat badania na ponad 24000 osób w przedziale wiekowym 35-64 lata i ich konkluzją było stwierdzenie:

"Osoby z najwyższym poziomem spożycia witaminy K2 miały prawie 30% mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową niż osoby z mniejszą średnią ilością spożywania tej witaminy".

oraz:

"Tylko witamina K2 wykazywała taki wpływ, a nie witamina K1"

Badania bibliografia:

Nimptsch K, Rohrmann S, Kaaks R, et al. Dietary vitamin K intake in relation to cancer incidence and mortality: results from the Heidelberg Cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-Heidelberg). Am J Clin Nutr 2010, 91(5): 1348-58.

Zauważono także, że witamina K2 działa hamująco na wszystkie typy nowotworu płuc oraz nowotwory prostaty, krwi (białaczka) czy wątroby.

Badania bibliografia:

Yoshida T, Miyazawa K, Kasuga I. Apoptosis induction of vitamin K2 in lung carcinoma cell lines: the possibility of vitamin K2 therapy for lung cancer. Int J Oncol 2003 Sep, 23(3):627-32.

Lamson DW and Plaza SM. The anticancer effects of vitamin K. Altern Med Rev 2003, 8: 303-18. 22.

Yaguchi M, Miyazawa K, Katagiri T, et al. Vitamin K2 and its derivatives induce apoptosis in leukemia cells and enhance the effect of all-trans retinoic acid. Leukemia 1997, 11(6): 779-87. 23.

Co więcej, ustalono także, że witamina K2 aktywuje pewne białko w nerkach, które odpowiada za hamowanie powstawania kamieni nerkowych. Bez jej obecności białko to jest aż 20 razy! mniej aktywne. Na tej podstawie wysnuto wniosek, że niedobór witaminy K2 może być przyczyną powstawania kamieni w nerkach - oczywiście nie jedyną, ponieważ takich potencjalnych przyczyn naliczono około 50.

 

W jakich produktach spożywczych znajduje się witamina K2-MK7?

Produkt

Witamina K2 w mikrogramach na 100 g

Zawartość MK4 i MK7

Natto

1103,4

0% MK4, 100% MK7

Wątróbka z gęsi

369,0

100% MK4

Sery twarde

76,3

6% MK4, 94% MK7

Sery miękkie

56,5

6,5% MK4, 93,5% MK7

Żółtko jajka

32,1

98% MK4, 2% MK7

Udko gęsie

31,0

100% MK4

Masło

15,0

100% MK4

Wątróbka kurza

14,1

100% MK4

Salami

9,0

100% MK4

Mięso kurze

8,9

100% MK4

Boczek

5,6

100% MK4

Wątróbka cielęca

5,0

100% MK4

Kapusta kiszona

4,8

8% MK4, 92% MK7

Mleko pełne

1,0

100% MK4

Mleko 2%

0,5

100% MK4

Łosoś

0,5

100% MK4

Makrela

0,4

100% MK4

Białko jajka

0,4

100% MK4

 

PODSUMOWANIE

- Witamina K2 zabezpiecza przed wieloma chorobami i nie wykazuje właściwości toksycznych.

- Najlepsza forma witaminy K2 to K2-MK7.

- Wystarczająca ilość witaminy K2 to ok. 100 mikrogramów dziennie.

- W przypadku suplementacji witaminy D, należy zwiększyć dawkę witaminy K2 do 200 lub 300 mikrogramów dziennie.

- Witaminę K2 należy spożywać razem z tłuszczem.

 

Bibliografia:

Artykuł na podstawie książki autorstwa Jerzego Zięby Ukryte terapie "Czego Ci lekarz nie powie" Część 1

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

19 czerwca 2019

Stosuję Witaminę K2 codziennie. Dzięki temu suplementowi moje kości są znacznie bardziej wytrzymałe i mniej łamliwe. Polecam ten suplement diety w codziennym przeciwdziałaniu osteoporozie.

Najczęściej wybierane suplementy przez Klientów Swisspharma
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl