Nasza oferta

 

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (KURIER InPost) już od 250,00 zł.

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Cenne źródło błonnika, magnezu i żelaza
Kiszona kapusta i jej właściwości

Kiszenie kapusty to proces fermentacji liści kapusty, po uprzednim zasoleniu. W konsekwencji powstaje kwas mlekowy, który nadaje jej ten charakterystyczny zapach oraz kwaśny smak. Reakcja, która naturalnie zachodzi na kapuście sprawia, że jest ona niewiarygodnie zdrowym produktem przeznaczonym do codziennego spożywania. Wytworzone bakterie kwasu mlekowego ochraniają florę bakteryjną i wzmacniają układ odpornościowy człowieka.

Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, dlatego bardzo chętnie jest ona stosowana w diecie, jako bodziec wspomagający proces odchudzania. Wykazuje wiele korzystnych dla organizmu właściwości, które wpływają na procesy trawienne, funkcjonowanie układu pokarmowego, wzmacnianie odporności czy też obniżanie cholesterolu.

Czy kapusta kiszona jest zdrowa


Nie ma wątpliwości, że kiszona kapusta jest zdrowa. Dzięki znacznej zawartości witaminy C, magnezu, potasu, żelaza oraz wapnia oddziałuje na wiele dolegliwości, zapobiega chorobom, wzmacnia organizm od środka. Kiszona kapusta to źródło cennego błonnika pokarmowego, który jest szczególnie ważny dla osób, które przeszły na dietę. Błonnik niweluje zaparcia, obniża poziom złego cholesterolu i chroni przed chorobami serca. Co więcej, zdrowa kiszona kapusta przyczynia się do regulacji glukozy we krwi, a jest to szczególnie ważne w profilaktyce cukrzycy.

Kiszona kapusta wykazuje ponadto właściwości przeciwzapalne, co sprawia, że łagodzi oraz zwalcza stany zapalne. Kolejną jej zaletą zdrowotną jest obecność przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko ewentualnego pojawienia się nowotworów.

Te oraz inne właściwości dowodzą, że kiszona kapusta to jak najbardziej zdrowy produkt, który działa dobroczynnie na wiele sposobów, oddziałując bezpośrednio na jakość funkcjonowania organizmu.

Kapusta kiszona wartości odżywcze


Niska kaloryczność kiszonej kapusty charakteryzuje się tym, że na 100 g produktu znajduje się tylko 12 kcal. Zaskakująco niewielka ilość kalorii sprawia, że kiszona kapusta chętnie stosowana jest w diecie odchudzającej. Dodatkowo zawarte w niej związki powodują działanie moczopędne. Dzięki temu możliwa jest eliminacja substancji trujących z organizmu. Obecność błonnika pokarmowego, pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy. Zaś kwas mlekowy sprzyja rozmnażaniu się zdrowych bakterii jelitowych.

W wartościach odżywczych kiszonej kapusty znajdują się:

  • białko,
  • tłuszcze,
  • kwasy tłuszczowe nasycone,
  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone,
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone,
  • węglowodany
  • błonnik
  • minerały (fosfor, potas, sód, wapń, magnez, miedź, cynk).

Kapusta kiszona witaminy


Kiszona kapusta to także bogactwo niezastąpionych witamin, do których należą:

  • Witamina C,
  • Witamina A,
  • Witamina B1, B2, B6, B12,
  • Niacyna.

Tak ogromne zastosowanie oraz wielozadaniowość kiszonej kapusty sprawia, że jest ona świetnym produktem do uzupełnienia brakujących składników odżywczych w tym witamin. Codzienne picie soku z kiszonej kapusty jest w stanie oczyścić organizm znacznie szybciej, niż w przypadku innych środków odkwaszających.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl